Son Güncellenme Tarihi: 04.01.2023
İçindekiler

Ankara Dolgu Maddeleri Nedir?

Yıllar içinde yerçekimi, güneşe maruz kalma ve yüz kaslarının hareketlerinin (gülme, çiğneme gibi) etkileri ile yüzümüzde değişiklikler olur. Gülümseme çizgileri, kaz ayakları veya yüz kırışıklıkları bu kas hareketlerinin üzerindeki alanlarda meydana gelir. En yaygın olarak kullanılan yumuşak doku dolguları hyaluronik asit ve yağ bu çizgi ile kırışıklıkları doldurmaya yardımcı olabilir. Ayrıca dudak ve yanak dolgusu olarakta kullanılabilirler. Ankara Dolgu maddeleri tek başına veya lazer tedavisi, yüz germe gibi diğer prosedürlerle birlikte kullanılabilir.

Dolgu Madde Çeşitleri Nelerdir?

Hyaluronik asit vücudumuzda bulunan doğal bir maddedir. Dudaklar ve nazolabial kıvrımlar gibi yüz kırışıklıkları doldurmak için uygundur. Aynı zamanda bazı yüzey kırışıklıkları ve içbükey izler için uygun olabilir. Sonuçlar 6 ay veya daha uzun sürebilir.

Hidroksiapatit insan kemiğinde doğal olarak bulunan bir mineral benzeri yapıda dolgu maddesidir. Derin nazolabial kıvrımlar, dudak kenarından aşağı uzanan çizgilenmeleri doldurmak için ve yanaklar ve diğer yüz bölgelerinin dolgunluğunu artırmak için kullanılabilir.

Yağ dokusu kişinin kendi vücudundan alınarak, kırışıklıkları doldurmak ve konturları düzeltmek için yeniden enjekte edilebilir. Yağ enjeksiyonu diğer dolgu maddelerine göre daha kapsamlı bir işlem gerektirir. Çünkü öncelikle liposuction yöntemiyle alınması ve sonrasında enjeksiyon için hazırlanması gerekir.

Dolgu İçin Uygun Aday Kim?

Ankara Dolgu maddeleri yüzündeki kırışıklıkların düzeltilmesini veya belirli alanlarındaki hacmin artırılmasını isteyen hastalar için uygun bir seçenektir. Bu alanlara dolgu maddesi enjeksiyonu hacmi artırır ve konturu düzelterek daha genç bir görünüm kazanılmasını sağlar. Plastik cerrahınız endişeleriniz ve istediğiniz değişiklikler yanı sıra tıbbi geçmişi gözden geçirecek sizin için uygun olabilecek yüz gençleştirme yöntemini belirleyecektir.

Dolgu Maddesi Kullanım Hedefleri Nelerdir?

Dolgu maddeleri hakkında bilinmesi gereken önemli noktalardan birisi sonuçların kalıcı olmadığıdır. Enjekte edilen dolgu maddesi vücut tarafından metabolize edilir.

Bazı bireylerde sonuçlar sadece birkaç ay sürebilir, diğerlerinde ise dolgu maddeleri daha uzun süre kalıcı olabilir. Yaş, genetik alt yapı, deri kalitesi ve yaşam tarzının dolgu madedesinin vücutta kalma süresi üzerinde etkisi olduğuna inanılmaktadır. Hastalar arasında dolgu maddesinin etki süresi için kesin neden tespit edilmesi zordur.

Göz kapağı altı, ağız kenarı ve burun çevresindeki kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerini azaltarak yüzün gençleştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yüzün bazı alanlarındaki hacmi artırarak kontur iyileştirilmesini sağlar. Ancak, dolgu maddeleri yaşlanma sürecini durdurmaz.

Dolgu Maddesi Enjeksiyonu Sırasında Ne Yapılır?

Yüz gençleştirme bireysel bir işlemdir ve ilk muayenede plastik cerrahınız tarafından cilt yapınız, kırışıklıklarınız ve yüz konturunuzun mevcut hali detaylı olarak değerlendirilecektir. Tıbbi geçmişiniz, ilaç alerjileriniz kontrol edilecektir. Sizin beklentilerinizde gözönüne alınarak en uygun tedavi seçenekleri belirlenecektir.

Dolgu maddesi enjeksiyonu muayenehane şartlarında 10 ila 20 dakika süren bir işlemdir. Başka cerrahi işlemler yapılacak ise onlarla aynı zamanda yapılabilmektedir. Hyaluronik asit enjeksiyonları işlem öncesi lokal anestezik etkili krem kullanımı veya lokal anestezi ile sinir bloğu altında yapılabilir. Yağ enjeksiyonunda verici alan ve enjeksiyon yapılacak alanın lokal anestezisi ile veya sedasyon altında yapılabilir.

İyileşme Dönemi Nasıl? Ne Kadar Süre İstirahat Gerekli? Ne Zaman Egzersize Devam Edebilirsiniz?

Birçok hasta hemen günlük normal aktivitesine dönebilirken bazen kısa süreli istirahat gerekebilir. Uygulama bölgesinde hafif şişlikler ve morarma olabilir ve genellikle 1 ila 2 gün içinde düzelir. Bu dönemde güneşten korunmak önemlidir. Birçok hasta 1 ila 2 gün içinde işlerine dönebilmektedir. İyileşme döneminde yorucu fiziksel aktivitelerden 1 – 2 hafta boyunca kaçınmalıdır.

İşlemin Komplikasyonları Nelerdir?

Dolgu maddeleri deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulandığında, komplikasyonlar nadir ve genellikle küçük düzeydedir. Hastaların dolgu maddesine verdikleri cevaplar farklılık gösterebilir.

Hyaluronik Asit: Yan etkiler genellikle hafif ya da orta düzeyde olur ve 3 ila 5 günde düzelir. Yan etki olarak kızarıklık, ağrı, sertlik, şişlik, morarma, kaşıntı ve renk değişikliği görülebilir.

Yağ: Hastanın kendi vücudundan alındığı için alerjik reaksiyon beklenmez. Bununla birlikte enfeksiyon ve diğer nadir komplikasyonlar için küçük bir risk vardır.

Plastik cerrahınız olası komplikasyonlarda dahil olmak üzere beklenen sonuçlar hakkında detaylı bilgi verecektir.

Ne Zaman İşlemin Kesin Sonuçlarını Göreceğiz?

Sonuçlar hemen işlem sonrasında görülecektir. Zamanla şişlikler azaldıkça iyileşmeye devam edecektir. Genellikle 1 ila 2 gün içinde şişlik ve morluklar geçmektedir.

Dolgu Uygulaması Vücudun Hangi Bölgelerine Yapılabilir?

Dolgu uygulamalarından en çok yüz bölgesi için faydalanılıyor. Yüzde bulunan ve yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan kırışıklığın ortadan kaldırılması dolgu uygulamasının sıklıkla kullanılmasını sağlayan hedeflerdir. Ancak dolgudan sadece kırışıklık görünümün yok etmek için kullanılmıyor. Aynı zamanda burun kaldırma ya da burnu şekillendirme, yüzdeki kenarları ya da şakakları daha belirgin kılma, dudak kenarlarının belirginleştirilmesi amacıyla da bu uygulamadan faydalanılıyor. Tüm bunlarla birlikte çenenin belirginleştirilmesi ya da şeklinin değiştirilmesi amacıyla da dolgu uygulamasından faydalanılabilir. Yani yüz bölgesinin neredeyse tüm hatlarına dolgu yapılabiliyor. Boyun ve dekolte bölgesine de dolgu uygulamasının yapılabildiğini belirtelim. Kulak memesinde yırtılma görünümünü yok etmek, el ve ayak bileklerini şekillendirmek için de dolgu yapılabilir. Sivilce ya da çıban sonrasında vücudun herhangi bir yerinde oluşan çukurları yok etmek amacıyla da bu uygulama tercih edilebiliyor.

Dolgu Uygulamasının Ömrü Ne Kadar?

Tercih edilen dolgu maddesine ve bu dolgu maddesinin içeriğine bağlı olarak dolgunun ömrü değişebiliyor. Ancak genel olarak 6 ay ile 24 ay arasında değişen bir süreden söz edebiliriz. Dolgu işlemi tekrarlanabilen girişimler arasında yer alıyor. Kullanım ömrü sona erdiğinde dolgu yapılan yer eski formunu yeniden kazanır. Beklemeye ya da bu bölgeyi dinlendirmeye gerek kalmadan derhal yeniden dolgu işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede kullanım ömrünün uzatılması da mümkün hale geliyor. Çünkü aynı bölgeye  düzenli olarak dolgu yapılması durumunda dolgulu kullanım ömrünün kısa bir süre de olsa uzadığı daha önce gözlemlendi. Düzenli olarak dolgu yaptıranlar her defasında bu işlemden daha uzun bir süre faydalanabiliyor.

Dolgu En Fazla Kaç Defa Tekrarlanabilir?

Dolgu işlemi istediği kadar tekrarlanabilir. En fazla kaç defa yapılmalı gibi bir sınırlama bulunmuyor. Sağlığa hiçbir zararı vermediğinden dolgu işleminden ömür boyu faydalanabilirsiniz. Ancak olabildiğince dolgu işleminde deneyimli bir hekimi tercih etmeniz gerektiğini unutmayın. Aynı zamanda işlemin kesinlikle hijyenik bir şekilde, steril aletler kullanılarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu alanda tıbbi eğitim almamış kişilere dolgu yaptırmayınız. Bu işlem hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaktan memnuniyet duyarız. Bize hemen arayabilirsiniz.

Lazer Epilasyonda Seanslar Ne Kadar Sürer?

Kıl sorununa mucizevi çözüm sunan lazer epilasyon, birçok merkez ve klinikte yapılıyor. Kıllardan % 90 gibi bir oranda kurtulma sağlayan yöntem için ortalama 8 ila 12 seans arası uygumla yaptırmak gerekiyor. Buzlu ya da normal epilasyon da bu seans sayısı değişmiyor. Her bir seansın süresi ise kişiden kişiye ve daha önce alınan seanslara göre farklılık gösteriyor.

Ortalama 160 cm boyunda ve 65 kilo civarındaki bir kişi için seans süresi 45-60 dakika arası değişiyor. Burada uygulama yapılan alanlar tüm bacak, koltuk altı ve genital bölgedir. Kol, yüz, sırt gibi bölgeler de dahil edilince süre daha da uzayacaktır. Ayrıca kişinin kilolu olması, kıl yapısı gibi kriterlerin de seans süresini etkilediğini belirtmek gerekiyor.

Dolgu Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dolgu yaptırmadan önce ve dolgu yaptırdıktan sonra birtakım durumlara dikkat edilmelidir. Dolgu yaptırıldıktan sonraki aşamada daha dikkatli olunmalıdır. Tedavi sonrasında 1-2 saat dik pozisyonda çok kalınmamalıdır ve bir gün içerisinde spor yapılmamalıdır.

24 saat içerisinde cilt bakımı yapılmamalıdır öncesinde yaptırılabilir veya dolgu işleminden 1 hafta sonra yapılmalıdır. Havuza girilmemelidir çünkü havuzda enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Makyaj bir gün içerisinde yapılmamalıdır ve makyaj fırçalarından uzak durulmalıdır. Dolgu işleminden sonra 4 saat yüzüstü yatılmamalıdır.

Aynı gün içerisinde alkol tüketimi yapılmamalıdır çünkü ödemi arttırır. Sivilceli bölgeye dolgu yapılmaz, uygulama esnasında o bölgede akne yoksa yapılabilir ya da birtakım önlemler alınabilir. Bu önlemler antibiyotik, krem veya tablet şeklinde olabilir.

Yüz Dolgusunun Yan Etkisi Var Mıdır?

Günümüzün en çok tercih edilen ve trend bir estetik operasyon haline gelen yüz dolgusunun, geçmiş tarihlerde ortaya çıkan birçok yan etkisi ve işlem sonrası yaşanan olumsuzluklar gündeme gelmişti. Ancak gelişen teknoloji ve tıp bilimi sayesinde, günümüzde profesyonel bir cerrah tarafından uygulanan yüz dolgusu maddelerinde böyle bir yan etki, bünyeye bağlı olarak meydana gelmemektedir.

Yüz dolgusu, zaman zaman yüzün belli bir bölgelerine uygulanan estetik bir işlem olduğundan, yan etki yaratabilecek tek değişken yüzde kullanılan dolgu malzemesidir. Bu nedenle yaptığı işlemler ile ün salmış ve başarılı cerrahların uyguladığı yüz dolgusu estetik cerrahi işleminin günümüzde oldukça az sayıda yan etkisi bulunmaktadır.

Yüz Dolgusunda Olası Riskler ve Komplikasyonlar

Kadın erkek fark gözetmeksizin estetik merkezlerinin ve estetik cerrahlarının kapısını aşındıran gençlik takıntısı olan insanlar günümüz de bir hayli artmıştır. Eskiye nazaran gelişen tıp teknolojisi ve ulaşılabilirlik yaşlandıkça ortaya çıkan kazayağı ve yüz çizgilerinin ortadan kaldırılması işlemini de kolaylaştırmıştır. Neredeyse herkesin yaptırdığı dolgu işlemleri komplikasyonları nelerdir?

Riskleri

Olası riskler alerjik ve yanlış müdahale göz ardı edilirse merdiven altı iş yapan ve plastik, sentetik gibi dolgu malzemesi kullanarak işlemler yapan gayri resmi kurumların gerçekleştirdiği operasyonların yan etkisi göz önüne alınabilir. Hyalüronik adı verilen madde bilim tarafından zararsızlığı kanıtlansa bile bazı durumlar da komplikasyonlara neden olabilir ve cilde zarar verebilir.

Yüz Dolgusu Enjeksiyonlarının Uzunluğu

Yüzleri kırışıklık gibi olumsuzlardan korumak ve gidermek için yüz dolguları son zamanlarda sık tercih edilmeye başlanmıştır. Yüz dolgusu işlemlerinde enjeksiyonlar sık olarak tercih edilmektedir. Merak edilen bir diğer faktör ise bu enjeksiyonların uzunluklarıdır. Genellikle yüz dolgusu enjeksiyonları bölgelere göre farklı uzunluklara sahip olabilmektedir.

Yüz dolgusu için kullanılacak bir enjeksiyon buruna veya dudağa yapılabilir. Bu yapıların farklı olması kullanılan enjeksiyonun da farklı uzunluklarda sahip olması demektir. Kaş arası, yanak, burun gibi yapılara dolgu işleminde daha küçük veya daha büyük uzunluktaki ve farklı dozajlara enjeksiyonlar kullanılabilmektedir.

Dermal Yüz Dolgusu Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bu süreçte yaşlılık diyoruz; Cildi nemli, gergin, parlak tutan ve bağ dokularımızda bulunan hyluronik asit seviyesi azalır. Nemli olmayan ve bağışıklığı bozulan cilt mat, buruşuk ve sarkık hale gelir. Cilt dokusunu yenilemek için ameliyattan kaçınan kişiler Dermal yüz dolgusu tercih ediyor. Dermal dolgu; Cilt altına kolayca sığar ve deforme olmuş dokuları destekler, hacim kazandırır ve ayrıca doğal bir görünüm oluşturur.

İşlem uygulandıktan hemen sonra sonuç verir. Yüzün anatomisine ve orantılarına uygun olarak yapılan dolgu tedavileri ona dışarıdan doğal bir görünüm kazandırır. Bundan birkaç sene önce uygulamalarda biraz acı hissediliyordu. Ancak yeni teknolojik uygulamalarda dolgulara lokal anestezikler de eklenebilmektedir. Bu daha uygun bir uygulama sağlar. Ayrıca işlem öncesi lokal anestezi uygulaması, ağrı eşiği düşük olan kişilerin kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?