Son Güncellenme Tarihi: 04.09.2024
İçindekiler

Terlemek vücudun doğal bir tepkisidir. Çok enerji sarf ettiğimiz zaman artan vücut ısısı ancak terleme yolu ile düşürülür. Ter bezleri vücudun her tarafında yaygın olarak bulunur. Vücut ısısının dengelenmesi için ter bezlerinin düzenli çalışmasına ihtiyaç vardır. Spor yaparken, çalışırken ve efor sarf ederken terleme olması normal bir durumdur. Aşırı terleme sorununda dinlenirken dahi terleme olur ve kişinin yaşam kalitesi düşer. Peki, aşırı terleme sorununun çözümü nedir? Nedenlerini ve uygulanacak tedavi yöntemlerini sizler için araştırdık.

Aşırı Terleme Nedir?

Kişinin hayat kalitesini düşüren ve sosyal yaşantısını etkileyen bu durum tıp dilinde hiperhidrozis olarak adlandırılır. Herhangi bir efor sarf etmeden oluşan, eller, ayaklar, koltuk altı gibi bölgelerde görülen bu durum bazı yöntemler ile tedavi edilebilir. Ter bezlerine gelen sinir uyarıları çok fazladır ve ter bezlerinin çok çalışmasını sağlar. Aşırı terleme bazen bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi tamamen ter bezlerinde oluşan problemlerden kaynaklı da olabilir. Altta yatan neden iyi araştırılmalı ve nedene göre tedavi planlanmalıdır.

Hastalık Belirtisi Olabilir

Aşırı terleme sadece belli bölgelerde olabildiği gibi tüm vücutta yaygın olarak da görülebilir. Aşırı terleme tüm vücutta görüldüğü zaman genelde bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Tiroid hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları aşırı terlemenin ilk habercisidir. El, ayak ve koltuk altında oluşan terleme ise genellikle ter bezlerinde var olan sorundan kaynaklanır. Aşırı terleme sorunu genetik olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Kalp hastalarında, şeker hastalarında ve yoğun strese maruz kalan kişilerde sıklıkla görülür.

Belirtileri Nelerdir?

Aşırı terleme sorunu olan kişilerde çok bariz olarak terleme görülür. Kişilerde öz güven kaybı olabildiği gibi iş hayatı da etkilenir. Aşırı terleme sorunu olan kişiler tokalaşmak istemez ve iş hayatında bir takım aksaklıklar yaşar. Dinlenirken dahi terleme görülür. Teşhis hastanın şikayetleri ve bazı tetkikler ile konur. Kan tahlilleri ve detaylı muayene ile tanı konur.

 

Cerrahi Yöntemler İle Tedavi

Aşırı terleme sorununda en etkili ve en kalıcı yöntem cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntem bölgesel olarak oluşan terlemelerde çok etkilidir. Ter bezlerini uyaran sinirler kesilerek veye bloke edilerek çözüm sağlanır. Ameliyat genel anestezi altında koltuk altı bölgesinden girilerek yapılır. Ter bezlerini uyaran sinirler kesilir veya klipsler ile daraltılır. Bu sayede ter bezlerine sinir uyarısı gidemez ve terleme görülmez. Hastanın yaşı ve sorunun derinliği ameliyat kararı için önemlidir.

Botoks İle Tedavi

Botoks cerrahi tedaviye alternatif bir tedavi şeklidir. Genel anestezi almak istemeyen kişilere uygulanır. Botoks aslında bir bakterinin toksinidir. Bu toksin ter bezlerini uyaran bölgede sinirlere uygulandığı zaman sinir iletilerini felç eder. Sinir uyarısı almayan ter bezleri çalışamaz ve terleme olmaz. Botoks uygulaması da cerrahi uygulama gibi bölgesel terleme sorunu için yapılır. Tüm vücutta oluşan terleme sorunu için uygun değildir. Botoks uygulaması belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Bu süre 6 ay İle bir yıl içinde değişir. Botoks yan etkisi çok az olan bir uygulamadır. Yine de mutlaka uzman hekim tarafından uygulanmalıdır. Aşırı terleme sorununda hangi tedavinin uygulanacağına hekim ve hasta beraber karar vermelidir.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?