Son Güncellenme Tarihi: 04.09.2024
İçindekiler

Bademcik, ağız boşluğunda boğazın her iki yanında bulunan ve vücuda ağız yolu ile giren mikropların toplanmasını sağlayan organımızdır. Bağışıklık sistemini uyaran bu organ, ağız yolu ile bulaşan mikroplara karşı ilk savunma mekanizması olmakla beraber çocukluk dönemlerinde oldukça önemlidir. Çocukluk dönemlerinde çoğunlukla enfeksiyon hastalıklarıyla karşılaşması, bademciklerin fonksiyonunun bozulmasına ve bağışıklık sistemine zarar vermeye başlamakta.

Bademcilerin fonksiyonunun bozulmasıyla enfeksiyon kaynağı olan bademcikler, bademcik ameliyatı ile alınmak zorunda kalınabilir. Bademciklerin alınması bağışıklık sisteminde zafiyete neden olmaz. Vücudun bademcik gibi mikroplara karşı koyabilecek pek çok savunma mekanizması bulunmaktadır. Bademcik boyutları bazı çocuklarda büyür ve günlük hayat kalitesini oldukça olumsuz etkilemeye başlar. Yemek yerken ya da soluk alırken sorunlar olmaya başlar. Bu tip durumlarda ise bademciklerin alınması gerekli olmakta. Vücudumuzda bademciklerin yapmış olduğu işlevi üstlenen ve aynı yapıya sahip dokular olduğundan bademciklerin alınması ile bağışıklık sisteminde olumsuz bir etkisi görülmez.

Bademcik Enfeksiyonu Nedir?

Bademcik enfeksiyonu, bademciklerin görevini yapamaz bir hale gelmesi ile oluşmakta. Kronikleşen bademcik enfeksiyonlarıyla akut ataklar ve yüksek ateş görülür. Solunum, yemek yeme gibi temel ihtiyaçların giderilmesinde güçlük yaşanmaya başlanır. Kronikleşen böyle bir durumda bademcik iltihapları kısa süreli bir antibiyotik tedavilerle giderilebilmekte. Uzun süreli antibiyotik kullanımının olumsuz sonuçlar yaşamamak için tonsillektomi adı verilen bademcik ameliyatı ile bademcikler alınmakta.

Bademcik İltihabı Kimlerde Görülür?

Bazı insanlarda gözle görülemeyecek kadar küçük olurken bazı insanlarda da birbirine değecek kadar büyük olabiliyor. Ergenlik döneminden sonra boyutları genel olarak giderek küçülür. Temel işlevleri mikroplara karşı savaşmak olan bademcikler, mikroplardan etkilenir ve iltihaplanır. Bu durumda hastalık sebebi olabilir. Bademcik iltihabında ise çocukluk dönemlerinde etkilenir.

Bademcik iltihabı en çok 3-15 yaş arasında çocuklarda görülmekte. İki yaşından küçük çocuklarda da bademcik iltihabına genel olarak hiç karşılaşılmaz. Bademcikler, özellikle de çocukluk dönemlerinde aktif olarak çalışır ve enfeksiyona karşı koruyucu bir rol üstlenir. Fakat erişkinlerde ve hatta yaşlılarda bademcik iltihabı ile karşılaşılabilir. Kış aylarında daha sık olmakla beraber her mevsim görülebilir.

Bademcik Şişmesine Yol Açan Virüsler Nelerdir?

Genel olarak virüslerin neden olduğu bademcik enfeksiyonunda, enfekte olmasına yol açabilecek virüsler şunlardır:

·       Adenovirüsler

·       Epstein-Barr virüsü (EBV)

·       Herpes Simpleks virüsü tim 1 (HSV-1)

·       Sitomegalovirüs (CMV, HHV-5)

·       Rubeola (kızamık virüsü)

Bu virüsler, bademciklerin şişmesine ve bakteriler ile enfekte olmasına neden olur. Bademciklerin virüs veya bakteriler ile enfekte olmasıyla bademcikler şişmeye başlar.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?