Bademcik, boğazın arka bölümünde olan ve her iki yanında yer alan oval biçiminde etli bir organdır. İki tarafta da bulunan bademcik, vücuda girmeye çalışan virüs ve bakterilere karşın savunma sağlar. Bademcik şişmesinin temel nedenleri bakteriler ve virüslerdir. Grip, soğuk algınlığı virüsleri, Streptokok bakterileri tonsillitin en yaygın nedenlerindendir. Bakteri ve virüs kaynaklı olduğundan ötürü bademcik enfeksiyonu bulaşıcı olabilir. Bademcik şişmesi, evde yapılabilecek yöntemler ile tedavi edilebilir. Bademcik şişmesi tek taraflı ya da her iki tarafta da şişebilmekte. Dinlenmek, bolca sıvı tüketmek ve ağrı kesici kullanmak bademcik şişmesine iyi gelir. Ayrıca sert şeyler tüketmemeye de özen göstermek gerekir.
Bir hekime başvurmadan veya tedavilerinizle beraber bademciklerdeki rahatsızlıkların azalmasını sağlayabilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralanabilir:
· Tuzlu suyla gargara yapmak
· Meyan pastilleri
· Ham bal ile hazırlanmış çaylar
· Buzlu parmak dondurmaları ya da buz parçaları
· Hava nemlendirici
İltihaplı bademcikler nadirde olsa antibiyotikler ile tedavi edilmediği vakalarda olabiliyor. Bu gibi vakalarda cerrahi yöntemlere yönelinmekte. Kronik bademcik enfeksiyonları gibi durumlarda bademcik ameliyat ile alınması gerekebilir.
Bademcik Şişmesi Nasıl Önlenir?
Bademcik şişmesi, virüsler ve enfeksiyon nedeniyle olduğundan bulaşıcı değildir. Ancak sebep olduğu enfeksiyonun bulaşıcılığı olabilir. İnsanlarla temas edilmesi yolu ile bulaşan bademcik şişmesine karşın alınabilecek önlemler için şunlar belirtilebilir:
· Hata olan kişiler ile fiziksel ya da yakın temaslardan uzak durulmalı.
· Ellerin sıklıkla yıkanması ve mümkün olduğunca mikropsuz tutulmalı.
· Kişisel bakım eşyaların paylaşılmasından kaçınılmalı.
· Elleri gözden, ağızdan ve burundan uzak tutulmalıdır.
· Hasta olan kişinin enfeksiyonu bittikten sonra diş fırçasını yenilemesi gerekir.
· Başka birinin tabağından ya da bardağından yemek yenmemeli ve içilmemeli.
· Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için sağlıklı diyet, kaliteli uyku ve düzenli egzersizlere önem verilmeli.
· Sigara içilmemeli ve içenlerden uzak durulmalı.
Bademcik Şişmesi Kaç Günde Geçer?
Bademcik şişmesinin süresini belirleyen faktör hastanın hangi tedaviyi uyguladığı ve kendine nasıl baktığıyla ilgilidir. Herhangi bir şekilde tedavisi yapılmayan ve hayat tarzı kısa sürelide olsa değiştirilmeyebiliyor. Bu tür bademcik şişmelerinde iltihaplı sıvı çok uzun süreler bademcikleri tuttuğu için iki hafta kadar şiş kalabilir. Fakat hayat tarzı değiştirilirse eğer ılık sıvılar tüketilirse, ilaç tedavisi uygulanırsa bademcik şişmesi bir ila iki gün içinde tamamen iyileşebilmekte. Genel olarak bademcik şişmesi semptomları 3-4 gün içerisinde yol olabilir. Hastanın ise tamamen düzelmesi 2 haftayı bulur. Eğer bademcik şişmesi doğal tedavi yöntemleri ile geçmiyorsa doktora görünmek önemli olabilir.