Burun estetiği, yani rinoplasti ameliyatı, burunda doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan şekilsel bozuklukların düzeltilmesinde uygulanan, düşük riskli ve sık uygulanan bir operasyondur. Açık ve kapalı rinoplasti teknikleri ile uygulanan burun estetiği operasyonları, ağrısız ve sosyal yaşama hızlı adapte olunan bir süreçtir. Burun estetiği operasyonunun ardından, hızlı bir iyileşme süreci için, ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler herkes için önemlidir. Özellikle, burun yıkama ya da genel olarak burun temizliği konusu, dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir durumdur. Burun ameliyatı sonrasındaki genel süreç ve burun temizliği konusunda uymanız gereken kuralları ele aldık.
Burun Ameliyatı Sonrası Nasıl Bir Süreç Sizi Bekliyor?
Burnunda çeşitli bir estetik problem olan herkesin aklına gelen sorulardan biri, ameliyatın ardından iyileşme sürecinin nasıl olduğu ve burun ameliyatı sonrası yaşanan bir komplikasyonun oluşup oluşmadığıdır. Burun estetiği operasyonları, dünyada birçok ülkede, çok uzun yıllardır yapılan ve geliştirilen modern tekniklerle, etkili ve kalıcı sonuçların alındığı, ağrısız ve güvenli operasyonlardır.
Burun ameliyatının ardından, aşağıdaki durumlarla karşılaşmak mümkün olur:
- Burun estetiği uygulamasının ardından hastalarda genellikle ağrı söz konusu olmaz. Bazı hastalarda görülebilen şiddetli ağrılarda ise, etkili ağrı kesicilerle durum kontrol altına alınır.
- Ameliyatın ardından burun tıkanıklığı durumu görülebilir. Burun tıkanmasından ötürü bazı kişiler, yalnızca ağızdan nefes almalarından ötürü boğazlarında kuruluk yaşayabilirler.
- Operasyonun ardından yaklaşık 5-7 saat arasında yataktan kalkılmaz, bunun nedeni uygulanan anestezinin henüz etkilerinin geçmemesidir.
- Taburcu olmanızın ardından 15 gün boyunca yastık yüksekliği ve açısına dikkat edilmeli ve düz yatılmaya dikkat edilmelidir.
- Ameliyat dikişleri, 1 hafta sonra doktor kontrolünde alınır.
Estetik Operasyondan Sonra Burun Yıkama Nasıl Yapılır?
Burun estetiği operasyonunun ardından, temizlik konusunda nasıl hareket etmeliyim diye düşünüyorsanız, aşağıdaki bilgileri dikkate alabilirsiniz:
- Burnunuzu temizlerken, uzun bir süre hafif ve yumuşak hareketlerle, nazik bir şekilde temizlik yapmalısınız.
- Burundan nefes vererek yapılan burun temizliğinden uzak durmalısınız. Bu durum burnunuza zarar verebilir.
- Operasyonun ardından ilk birkaç hafta, burun temizliği için özel olarak verilen su ile temizlik yapılmalıdır.
- Burun delikleri, temizlik esnasında ovalanmamalıdır. Burun silmekten de kaçınılmalıdır.
- Burun temizliği, tamponların çıkmasının ardından kulak temizleme çöpünü, su ile ıslatarak günde birkaç kez yapılabilir. Kulak çöpleri kesinlikle burna sokulmamalıdır.
- Bu süreçte burun spreyi ya da damlası kullanılmamalıdır.
- Hapşırma durumunda ise, ağzınızın açık olması önemlidir, zira burnunuza baskının azalmasını sağlar.