Son Güncellenme Tarihi: 04.09.2024
İçindekiler

Çene insanların yemek yeme, konuşma ve nefes almak için gereksinim duyduğu organlardan biridir. Çenede oluşacak sağlık sorunları sebebi ile bu işlevleri yerine getirmeme durumunda büyük problemler yaşanabilir. Bu durum her zaman sağlık sorunları sebebi ile olmuyor, çene yapısında olağandan fazla çıkıntı olması, alt çene ile üst çene arasında hizalama problemi olması estetik müdahale için dikkate alınan sorunlardır.

Çene ameliyatı estetik kaygı taşındığı durumlarda ya da yaşamsal fonksiyonları yerine getirmede ciddi sağlık problemleri yaşandığı durumlarda tercih edilebiliyor.

Çene yapısında görülen bozukluklara müdahale için çene estetiği gerekli görülebilir, bunun içinde uzman bir estetik cerrahı gerekmektedir. Çene estetiği için sebep önemsiz olmakla birlikte herhangi bir nedenden ötürü çene yapısından şikayetçi olan kişiler için gerçekleştiriliyor.

Çene Estetiği Operasyonu Ne Kadar Sürer?

Çene estetiğinde tercih edilen yöntemler genel anestezi uygulanarak gerçekleştiriliyor. Çenede görülen sorunlara bağlı olarak müdahale gereken durumlar değişkenlik gösteriyor. Kimi durumda kısa sürede gerçekleşen ameliyat bazı anlarda ise daha yoğun bir süreçte tamamlanıyor. Bu durumu belirleyen ameliyat gereken durumun ciddiyeti ve hastanın yaşı, çene yapısı gibi faktörlerdir.

 

Alt çene ya da üst çene olarak tek taraflı gerçekleştirilen ameliyatlarda 1-2 saat aralığı yeterli olabiliyor. Çift çene için müdahale gereken durumlarda ise bu süre 3-4 saat kadar sürebiliyor.

Ameliyat öncesi hastanın şikayetleri ve ayrıntılı bir tetkik, röntgen sonuçlarına göre ameliyat detayları planlanıyor.

 

Çene ameliyatlarında çene kemiği üzerinden işlemler gerçekleştiriliyor ve genel anestezi uygulanmasından dolayı ameliyat esnasında ağrı hissi oluşuyor. Yalnız ameliyat sonrasında hafif sızı oluşması görülebiliyor.

Çene Ameliyatında Risk Oranı Nedir?

Çene ameliyatı için hastaların öncelikli tercihi uzman doktorlar olmalıdır. Doğru teşhis ve tedavi yöntemi ile kısa sürede sonuca kavuşmak adına  bu durum önem arz ediyor. Çene ameliyatı cerrahi bir işlem olması sebebi ile ufak da olsa riskli olabilir. Özellikle ameliyat esnasında oluşacak risk durumunu aza indirmek için iki önemli faktör bulunuyor.  Bunlar;

 

  1. Doktor seçimi: Çene ameliyatı konusunda deneyimli bir doktordan destek almak daha hızlı reaksiyon almanın temel adımıdır. Ameliyat esnasında oluşabilecek durumlara karşı tedbirli olabilecek steril ortam ve başarılı bir hekim ile işlem başarılı gerçekleşebiliyor.
  2. Kullanılan malzemeler: Teknolojik aletler ile yapılan ameliyatlar daha kontrollü gerçekleşebiliyor. Özel olarak üretilmiş makine ve el aletleri ile süreç daha hızlı ilerleyebiliyor ve etkili bir ameliyat gerçekleştirilebiliyor.

 

Bu süreçte stres altında olan hastaların ameliyata psikolojik hazır hale gelmesi adında işlem sonrasında oluşabilecek görüntüyü örnek olarak hastalara sunulması etkili olabilir. Böylece çene ameliyatı ile nasıl bir sonuç elde edileceği konusunda fikir oluşabilir.

Çene ameliyatı kemik üzerinden müdahaleyi gerçekleştireceği için ameliyat sonrası yüzde hafif şişlik, ufak da olsa kan sızıntısı ve mide bulantısı yaşanabiliyor. Her hastada bu belirtiler görülmemekle beraber, belirtilerin yaşandığı durumlarda her ihtimale karşı doktora bilgilendirme yapmak gerekebiliyor.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?