Başta kadınlar olmak üzere kilo takıntısı ve problemi sosyal hayatı en derinden etkileyen faktörlerden biri olarak kabul edilir. Hele ki günümüzde obezite sorunu bir hastalığa dönüşmüş, dengesiz ve zararlı beslenme tarzı bu hastalığın tetikleyicisi olmuştur. Bu durumda alınan fazla kilolar artık cerrahi müdahale ile halledilmeye başlanmış diyet unsuru ise arka plana atılmıştır. Buna rağmen mide ameliyatı yerine diyet yapanların daha da dikkatli olması gerektiği bilinen bir gerçektir. O halde fazla kilolardan kurtulmak için diyet mi yoksa cerrahi müdahale mi daha kalıcı olur?
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Bilindiği gibi diyet yapmakta zorlanan veya kalıcı obezite hastalıkları ile uğraşanların çözüm yolu tüp mide ameliyatından geçer. Tüp mide ameliyatı; midenin %70-80 oranında alınması işlemine denir. Bu ameliyatı olanların ise %90 oranında verim aldığı görülmüştür. Tüp mide ameliyatının eski yıllara nazaran çok daha fazla dikkat çekmesi ve bıçak altına yatanların sayısında patlama yaşanması diyet programlarına katılımı aynı oranda azaltmıştır. Daha kolay ve kalıcı yoldan kilo verdirmeyi sağlayan bu işlem kişinin bazı sosyal aktivitelerini kısıtlasa da sonuç olarak kesinlik garantiler.
Spor Diyete Dahil mi?
Diyet yapanların daha hızlı verme ve sıkılaşma adına spor ile uğraştığı bilinir. Esasen spor ve antrenmanlar kilo vermeyi hızlandırır hatta tek başına yeterli bir işlem görür. İşte bu noktada kafa karıştırıcı bir soru olarak diyet yapmak yerine spor ile uğraşmak daha mı iyi bir çözüm olur sorusudur. Bazı durumlarda spor daha fazla iş görebilir fakat yeme içmeye dikkat etmeden beslenmek ve sadece spora güvenmek yanlıştır. Bu sebeple diyet yaparken kalıcı çözüm için spor yapmak fayda getirse de tek başına spor kolay kilo vermeyi sağlamaz.
Sağlıklı Diyet
Başlıca kilo sorununun dostu dengesiz ve yanlış beslenmektir. Öğün atlamak, abur cubur yaşam tarzı haline getirmek, az su içmek, yeşillik ile beslenmeyi geri plana atmak, hareketsiz yaşamak, alkol ve sigarayı yoğun tüketmek, protein ve vitamin alımını en aza indirgemek sağlıksız yaşamın ana unsurlarıdır.
Bu unsurlar doğrultusunda vücutta hem yağlanma hem de sarkıklar oluşması muhtemel olup iç organların tahrip olması da kaçınılmaz olur. Ameliyat olmadan sağlıklı bir şekilde kalıcı olarak kilo vermek isteyenler öncelikle sağlıklı ve dengeli bir yaşam için ilk adımı atmalı, karbonhidrat ağırlıklı besinleri çok daha az tüketmelidir. Alkol gibi alışkanlıkları ise tamamen bırakmalı veya ayda bir defa olacak şekilde kullanmak gereklidir.
Bunun yanında sürekli oturarak değil hareket ederek diyet süreci desteklenmelidir. Bu tarz beslenme düzeninin ise sadece diyete bağlı değil tüm yaşama sığdırmak, bir motto olarak kabul etmek fit bir vücut ve zinde, sağlıklı bedenler için vazgeçilmezdir.