Son Güncellenme Tarihi: 04.01.2023
İçindekiler

Daha estetik bir görünüme kavuşmayı sağlayan saç ekimiyle ilgili bilinmesi gereken pek çok husus mevcut.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

İlk olarak kişinin saç dökülmemiş bölgelerindeki saçları analiz edilir. Nakledilecek saçların alınacağı bölge işlem için hazırlanır. Uygun durumda olan saç kökleri tek tek toplanarak bunların ayrılma işlemi yapılır. Bu işlemden sonra ekim işlemine başlanır.

Ekim işlemi için kanallar açılır. Kanal açılması işleminde lateral slit yöntemi kullanılır. Bu yöntem ile saç yapısına uygun kesiler atılır. Kişinin saç kökü büyüklüğü ve uzunluğuna uygun olarak kanalların açılması sağlanmış olur. Kaş ya da sakallarda kayıplar yaşandığında da saç ekimi tercih edilmektedir.

Saç Ekimi İşlemleri Zor Mu?

Saç ekimiyle ilgili en fazla merak edilen hususlardan biri de işlemlerin zor olup olmadığıdır. Saç ekimi işlemleri bir gün içinde tamamlanabilmektedir. Operasyon için lokal anestezi uygulanır. Dolayısıyla kişi, işlemler sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Operasyon süresince hasta, akıllı telefon ya da tabletini kullanabilir, film izleyebilir. Bu da işlemlerin çok rahat bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. 22 yaşını doldurmuş olan her birey saç ekimi işlemi yaptırabilir.

Saç Ekimi Yaraları İyileşme Süreci

Saç ekimi yaralarının iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak; tamamen iyileşme sürecine bakıldığında bu süreç üç aydır. Operasyon sonrasında meydana gelen kızarıklıklar operasyon sürecinin doğal bir parçasıdır. Özellikle beyaz tenli insanlarda bu tür kızarıklıklar çok daha belirgin olup göze çarpar.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Belirtileri

Bir takım belirtiler yaraların iyileştiğini gösterir;

  • Kabuklanma; operasyon esnasında kanayan delikler, operasyon sonrası iyileşme sürecinde kabuklanmaya başlar. Bu durum, vücudun kendini onardığını gösterir.
  • Kaşıntı; kabuklanmayla birlikte bu bölgede kaşınma meydana gelir. İyileşme sürecinin ilerlediğini gösteren bir belirtidir.
  • Kızarıklık; kabuklardan arınmaya başlayan deride kızarıklıklar görünür. Bu son derece normaldir. Kızarıklıklar zaman içinde pembeleşmeye ve kişinin ten rengine dönüşmeye başlar.
  • Dökülme; saç ekimi sonrası bir şok dökülme süreci meydana gelir. Geçici bir süreç olup yerine yeni ve sağlıklı saçların çıkar.
  • Sivilce; iyileşmenin bir parçasıdır. Özellikle şok dökülme sonrası meydana gelir.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıbbi ya da estetik alanda yapılan her uygulama ve işlem sonrası hastaların bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Bu durum, saç ekimi operasyonları için de geçerlidir.

Saç ekimi operasyonu sonrasında;

  • İlk gün yani operasyonun ertesi günü bölgeye pansuman yapılır. Antiseptik solüsyonla bakım gerçekleştirilir ve mevcut bandaj çıkarılır.
  • Saç ekimi sonrası saçların nasıl yıkanacağı uzman tarafından hastaya anlatılır. Hasta, bu uyarıları dikkate almalı ve tarif edilen şekilde saçlarını yıkamalıdır. Daha sonraki dönemde saçların nasıl yıkanacağı konusunda bilgi alınmalı ve harfiyen uyulmalıdır. Genel olarak ilk yıkama için üç gün beklenmektedir. İkinci haftanın sonunda ise hasta kendi şampuanını kullanarak saçlarını normal şekilde yıkayabilir.
  • Operasyon sonrasında saç ekimi yapılan bölge korunmalıdır. Bu bölgenin travmalardan, darbelerden ve dış temastan korunması oldukça önemli.
  • Yine bu bölgenin yastık ve çarşaf gibi nesnelerin temasından korunması gerekir. Yarı oturur bir vaziyette uyunması önerilir.
  • Operasyonun yapıldığı bölgenin kaşınmaması önemlidir. Bu bölgeye elle temas edilmemelidir. Kaşıntı olabilecek bu bölgeye kaşıntı giderici sprey sıkılabilir. Böylece bölgedeki kaşıntı sona erer.
Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?