Son Güncellenme Tarihi: 04.01.2023
İçindekiler

Burundaki şekil bozuklukları kimi zaman estetik kaygılarla kişiyi rahatsız ediyor, kimi zaman da solunum açısından sıkıntılar yaratabiliyor. İşte bu noktada devreye ankara burun estetiği ameliyatları giriyor. Rinoplasti olarak adlandırılan bu estetik müdahale, burundaki şekil bozukluğunu düzeltmek ya da burun bölgesine estetik açıdan yüz ile daha uyumlu bir görünüm kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen ameliyatlardır. Ülkemizde en çok yapılan estetik ameliyatların başında rinoplasti geliyor. Kimi zaman sadece burundaki kıkırdak dokuya müdahale edilirken kimi zaman burun kemiğine de müdahale edilmesi gerekebiliyor. burun estetiği ameliyatları pek çok farklı teknikle yapılabiliyor.

Burun Estetiğinin Tarihçesi

burun estetiği

“Burun ameliyatı ile ilgili bulunan en eski kayıtlar Antik Mısır dönemini işaret ediyor. Edwin Smith papirüsünde ve bazı Hint kaynaklarında burunameliyatına dair bazı bilgiler mevcut. O dönemde burun saygı ve onuru temsil ediyordu. Bu nedenle kişinin cezalandırılması istendiğinde burnu kesiliyordu. Kesilen burnun yanaktan deri kaydırılarak onarılması şeklinde burun ameliyatı yapılıyordu. Bazı kaynaklarda M.Ö. 5. yy döneminde bu ameliyatın yapıldığı bilgisi mevcut.”

Burun Estetiği Neden Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı elbette pek çok nedene bağlı olarak yapılabilir. Burun fonksiyonlarında meydana gelen bir sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yapılabildiği gibi buruna yüze daha uygun bir görünüm kazandırmak veya burun kaldırma amacıyla da yapılabiliyor. Genel olarak burun estetiği yaygın şekilde şu amaçlarla yapılıyor.

Burun estetiği ameliyatı olması için kişide mutlaka bir nefes alıp verme sıkıntısının bulunması gerekmiyor. Sadece burun görünümünü güzelleştirmek amacıyla da rahatlıkla rinoplasti ameliyatları tercih edilebilir. Evet de mevcut burun dokusu ve nasıl bir burun görünümü elde edileceğine bağlı olarak doktor tarafından tercih edilecek teknik değişebilir. Bu durum aynı zamanda hastaların iyileşme süreci üzerinde de etkili olabiliyor. Genel olarak bakıldığında hem ülkemizde hem de dünya genelinde rinoplasti ameliyatlarının solunum sıkıntılarından ziyade estetik kaygılarla yapıldığını görebiliyoruz.

  • Burunda doğuştan bulunan ya da sonradan olan şekil bozukluklarını gidermek
  • Burun ucunu genişletmek ya da daraltmak
  • Burun ile dudak arasındaki mesafeyi açmak ya da azaltmak
  • Burun kemeri görüntüsünü ortadan kaldırmak
  • Asimetrik görünümü düzeltmek
  • Burundaki çöküntü görünümü doldurmak
  • Anatomik nedenlerle yaşanan solunum sorununu yok etmek

Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?

burun estetiği

Burun estetiği ameliyatı yaptırmak için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. 18 yaşın altında olan kişilerde sadece ciddi solunum sıkıntıları durumunda rinoplasti ameliyatları yapılabilir. Ancak ciddi bir sağlık sorunu yaşanmadığı sürece hastaların 18 yaşını doldurmayı beklemesinde fayda var. Elbette kişinin sağlık durumunda ameliyata engel bir sorun bulunmaması da çok büyük önem taşıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi hamilelik dönemlerinde ya da emzirme sürecinde ameliyatları yapılamaz.

Ankara burun estetiği yaptırmak isteyen hastalar için Ankara burun estetik doktoru Serdar Yüce‘den bilgi alınabilmekte.

Kadın ve Erkeklerde Burun Estetiği Arasındaki Farklar Neler?

Burun estetiği, yani rinoplasti operasyonunda, kadınlar ve erkeklerin geçirdiği operasyonlarda yemel olarak bir fark olmasa da, estetik açıdan fark söz konusudur. Buradaki ana fark, erkekler ve kadınlarda, burnun dudakla olan açısının farklı olmasıdır. Erkeklerde bu açı 90 dereceye yakınken, kadınlarda burnun dudakla yaptığı açı daha fazladır. Burun estetiğin operasyonlarında, kadın ve erkeklere uygulanan cerrahi teknikler arasında bir fark yoktur. Cerrahi operasyon sonucunda, erkeklerin burnu, kadınların burnuna göre daha az açılı, burnun ucu kendisini daha fazla belli eder şekilde ortaya çıkmalıdır.

Burun Estetiği Operasyonunda, Burun Eti Operasyonu da Yapılabilir mi?

Burun eti, yani konka olarak ifade edilen ve işlev olarak alınan havanın, burunda ısıtılıp nemlenmesini sağlayan yapının fazla büyümesi durumu, bir rahatsızlık yaratmaktadır. Konka hipertrofisi birçok kişinin şikayetçi olduğu bir sorundur. Burun etinin büyümesi, çeşitli nedenlerden ötürü alerjik reaksiyonlara ya da septum eğriliklerine neden olması, etin büyümesine ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Burun estetiği operasyonunda, burun eti kaynaklı burun tıkanması sorunu, eş zamanlı olarak düzeltilebilen sorunlardır. Ancak operasyon öncesinde konuyla ilgili bilgi verilmesi, hastanın mevcut durumuna göre bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Kemerli Burunlarda Estetik Operasyon Yapılabilir mi?

Türkiye’de, burun estetiği konusunda en çok şikayet edilen durumlardan bir tanesi, burundaki kemerdir. Kemerli burunlardan ötürü bir şikayetiniz söz konususuysa, burun estetiği operasyonları burun kemerli burunlara da yapılabilmektedir. Burun kemeri, kıkırdak ve burun kemiğinin oluşturduğu burun kemeri, kemer törpüleme gibi tekniklerle azaltılabilmektedir ve burun kemeri sorunundan kurtulmak, rinoplasti operasyonu ile mümkün kılınmaktadır.

Burun Estetiği Fiyatları Ankara

Hekime, ameliyatın gerçekleşeceği hastaneye ve hastanın burun yapısına göre(kimi hastalarda operasyon çok daha uzun sürebilmektedir.) Ankara burun estetiği fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Ameliyat olmaya karar verdikten sonra hekimleri araştırıp, yapmış olduğu operasyonları inceleyerek burun estetiği fiyatı almanızı önermekteyiz. Her doktorun fiyatlandırması farklı olabileceği için Ankara estetik fiyatları konusunu karşılaştırma yaparak doğru hekimi seçebilirsiniz.

Burun Estetiği Teknikleri Neler?

Rinoplasti ameliyatında uygulanan teknikleri en genel şekliyle ikiye ayırabiliriz:

  • Açık burun ameliyatı
  • Kapalı burun ameliyatı

Bu ameliyat teknikleri arasından hangisini tercih edileceğine doktorunuz tarafından karar verilir. Öncelikle burun estetiği ameliyatı teknikleri arasından yapılacak seçim hastanın burun dokusuna bağlı olarak belirlenebiliyor. Bununla birlikte nasıl bir burun şeklinin hedeflendiği de tercih edilecek ameliyat tekniğinde belirleyici unsur oluyor. Dolayısıyla açık ve kapalı burun ameliyatı teknikleri arasından hangisinin tercih edileceğine doktor tarafından birkaç farklı unsur göz önünde bulundurularak karar veriliyor.

Genel olarak burun estetiği teknikleri açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı ameliyatla yapılıyor. Ancak aslında her hasta için uygulanan tekniğin farklı olduğunu ve ameliyat planlamasının da farklı şekilde, hastaya uygun olarak yapıldığını belirtmeliyiz. Hangi tekniğin uygulanacağına ise yapılacak müdahale dikkate alınarak doktor tarafından karar verilir.

Burun Estetiği Teknikleri;

  1. Açık rinoplasti tekniği
  2. Kapalı rinoplasti tekniği
  3. Burun Estetiği ve Tampon Kullanımı

burun estetiği teknikleri

Açık rinoplasti tekniği; Burun deliklerinin alt kısmında yer alan birleşme noktası yani kolumella noktasına bir kesi uygulanarak gerçekleştirilir. Açık teknikte burun derisinin kaldırılması gerekir ve tüm dokuların cerrah tarafından görülebilmesi sağlanır. Kemik, kıkırdak doku ya da yumuşak doku üzerinde gerekli müdahale gerçekleştirilir ve deri kapatılır.

Kapalı rinoplasti tekniği; Kapalı olarak adlandırılan teknikte ise kolumella olarak adlandırılan ve burun deliklerinin birleşme noktası olan bölgeye kesi uygulanmaz. Kesi burun deliğinin içerisine uygulanır ve burun dokularına müdahale de burun deliklerinin içerisinden yapılır. Ancak burun bölgesine vücudun herhangi bir yerinden alınan dokunun yerleştirilmesi gibi ihtiyaçlar durumunda açık burun tekniği uygulanır.

Burun Estetiği ve Tampon Kullanımı; Rinoplasti ameliyatlarında hastaların en çok endişe ettiği hatta ameliyat kararını sürekli ertelediği konuların başında tampon geliyor. Bunun nedeni geçmişte uygulanan ve gazı bezin burun deliklerinin içerisine konmasıydı. Hem gazlı bez konması hem de çıkarılması hasta için oldukça acı vericiydi. Fakat artık bu teknik kullanılmıyor ve hastaların tampon kullanımı ile ilgili herhangi bir endişe yaşamaları gerekmiyor. Çünkü artık tampon kullanımı sadece ender durumlarda ihtiyaç doğduğunda söz konusu oluyor. Ayrıca eskiden olduğu gibi gazlı bez kullanılmıyor. İçerisinde rahatlıkla nefes almanızı sağlayacak delikler bulunan tamponlar kullanılıyor. Bu nedenle iyileşme süreci hasta için çok daha konforlu oluyor.

Burun Estetiği Ameliyatı Lokal Anestezi Altında Yapılabilir mi?

Burun estetiği operasyonu, yapılacak işlemlerin içeriğine göre değişmek üzere, genel anestezi altında yapılabildiği gibi, lokal anestezi ile de yapılabilir. Lokal anestezi ile yapılan burun estetiği operasyonlarında, hastanın işlem esnasında uyanık olacağı düşünülürse, belirli sorunlar yaşanabilmesi söz konusu olmaktadır. Hastanın, burun estetiği operasyonu esnasında huzursuzlanması, korkması, cerrahın kendini rahatsız hissetmesine neden  olabileceği ve bu operasyonun, ince bir operasyon olacağı düşünülürse, genel anestezi tercihi daha yerindedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Burun estetiği ameliyatının sıklıkla gerçekleştirildiği kentlerin başında geliyor. Rinoplasti ameliyatlarının nasıl yapıldığı hangi tekniğin tercih edildiğine bağlı olarak değişebilir. Çok basit müdahalelerde doktor tarafından lokal anestezi tercih edilebilir. Ancak genel olarak burun estetiği ameliyatlarının genel anestezi altında gerçekleştirilen estetik operasyonlar olduğunu belirtebilir. Dolayısıyla hastanın müdahale sırasında herhangi bir acı ya da sızı hissetmesi mümkün olmuyor. Ameliyatta burun kemiğine müdahale edilebiliyor ya da sadece kıkırdak dokular üzerinde bir operasyon da gerçekleştirilebilir. Yaklaşık olarak 2 saat içerisinde ameliyatın tamamlandığı bilgisini verebiliriz. Ancak ender durumlarda bu süre elbette uzayabiliyor. Hastanın sağlık durumunda bir sorun olmadığı sürece 1 günlük klinik istirahatin ardından bir hafta ile 10 gün süren bir ev istirahati de önerilebiliyor. Tampon ya da atel kullanılıp kullanılmayacağına doktor tarafından karar veriliyor.

Burun estetiği Ankara hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Burun Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Burun üzerinde ve iç kısmında yapılacak olan ameliyatlar için, her birinin aynı zamanlarda tamamlanan ameliyatlar olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Burun ameliyatının özellikleri, ameliyat olan kişinin fizyolojik yapısı, ameliyatın ortalama olarak kaç saat süreceğinin belirlenmesine neden olan ana unsurlardır. Bununla beraber; ameliyatta yapılacak olan işlem sayısının ne olduğu, işlemlerin zorluk durumunun neler olduğu, kişinin yaş aralığının ve bünyesinin ne durumda olduğuna göre ortalama burun ameliyatı saatleri belirlenebilir.

Kolay olarak nitelendirilen ve yalnızca estetik değişimler amaçlanan burun ameliyatları, belirtilen değişkenler de değerlendirildiğinde; yaklaşık olarak bir saat ile üç saat arasında tamamlanır.

Burun Estetiği Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci

Rinoplasti ameliyatının ardından çok sıkıntılı bir iyileşme süreci beklemeyin. Halk arasında bu yönde bir görüş hakim olsa da artık burun estetiği ameliyatlarında kullanılan teknikler ya da ameliyat sonrasında kullanılan tampon gibi materyaller çok değişti. Hastalar gayet konforlu bir süreç eşliğinde bir hafta ila 10 günlük olan bu iyileşme sürecini atlatabiliyor. Ameliyatın ardından doktorunuz tarafından size bazı uyarılar ya da öneriler aktarılabilir. Tüm bunları dikkate almanız ve harfiyen uygulamanız gerekiyor. Örneğin burun bölgesine darbe almamanız çok büyük önem taşıyor. Vücudunuzu zorlayan hareketlerden kaçınmalıyız yine dikkat etmeniz gerekenlerden biri…. Doktorunuzun önerilerine ve uyarılarını dikkate almanız iyileşme sürecinin çok daha kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilir. Burun estetiği ameliyatından sonra iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşiyor olsa da sonucu görmek için bir yıl beklemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ameliyatların ardından genellikle hastalar sabırsızlanabiliyor ve yeni burun şekline bir an önce görmek isteyebiliyor. Ancak bunun ameliyat ile kazandırılan şeklini alması yaklaşık olarak 1 yıllık sürece gerektiriyor. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • Şayet tampon kullanıldıysa ilk hafta tampon temizlenmelidir. Bu sayede burun hava kanallarının açık kalması sağlanır.
  • 2 ila 3 ün boyunca soğuk kompres yapılması gerekir. Bu sayede burun ve çevresinde oluşabilecek ödem ve şişme en aza indirgenir.
  • 1 ay boyunca ağır sporlar yapmak ya da ağır kaldırmak sakıncalıdır. Eşya taşınması ve vücudu zorlayacak hareketler yapılması da yasaklanıyor. Çünkü bu gibi aktiviteler burun bölgesinde kanamaya neden oluyor. Ayrıca burun ameliyatı sonrası 2 ila 3 gün boyunca yürüyüş yapılmaması da sağlıklı bir iyileşme süreci açısından önem taşıyor.
  • Operasyondan sonra 6 ay boyunca gözlük kullanmamak gerekir. Bu dönemde gözü bozuk olan hastalarımıza gözlük yerine lens kullanımını öneriyoruz.
  • Sauna, hamam, solaryum, güneş banyosu, buhar banyosu ve benzeri aktivitelerin de 1 ay boyunca yasak olacağını belirtmeliyiz. Duş alınması için de atelin çıkarılması beklenmelidir. Bu süre hastaya göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle bir haftadır.
  • Ameliyatın ardından klinik istirahat süresi genellikle 1 gündür. Ancak evde 2 haftaya kadar uzayabilen bir süre istirahat etmeniz gerekebilir. Bu nedenle tüm hastaların ameliyat planlamasını bu şekilde yapmasında fayda var.
  • Burnun her türlü darbeden itina ile korunması en önemli unsurdur. Bu yüzden kayma, düşme riski yüksek olan zeminlerden ve her türlü aktiviteden kaçınmalısınız.

Kozmetik ürün kullanımına çok fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Doktorunuz tarafından size belirtilen süre boyunca burun bölgesinde kozmetik ürün sürmelisiniz. Bu sürenin ne kadar olduğu konusunda doktorunuz size bilgi verecektir. Özellikle iyileşme süreci tamamlanana kadar burun bölgesine herhangi bir malzeme sürmenizde fayda var.

Burun Estetiğinde İzler Nerede Olur?

Rinoplasti ameliyatından sonra şayet açık teknikle ameliyat gerçekleştirildiyse iki burun deliğinin birleştiği yerde hafif bir iz kalabilir. Ancak bu iz de çok belirgin olmaz ve zamanla belirginliği de azalır. Ten rengini aldığından çok daha belirsiz bir form kazanır. Kapalı teknikle gerçekleştirilen rinoplasti ameliyatlarında iz burun deliklerinin içerisinde kaldığından hiç görünmez. Kişinin genetik durumuna bağlı olarak izlerin belirginliği de değişebilir. Her hastada iz görünümü aynı düzeyde olmaz. Bazı hastalarda izler çok daha belirgin bir görünüm sergilerken bazı hastalarda neredeyse hiç iz kalmıyor. Aslında bu sorunun yanıtı cilt kalitesine ve cildin durumuna bağlı olarak değişebiliyor. Burun bölgesine nasıl bir müdahalede bulunulduğu da söz konusu izlerde etkili olan bir diğer unsurdur.

Burun Estetiğinin Komplikasyonları Neler?

Öncelikle bilinmesi gereken husus risksiz ameliyatın olmadığıdır Her ameliyat kendi içerisinde komplikasyon riski barındırır. Elbette bu komplikasyonların hiçbiri gerçekleşmeyecek şeklinde bir vaatte asla bulunamayız! Hiçbir doktor size böyle bir vaatte bulunamaz. Bu komplikasyonlardan sadece biri ortaya çıkabileceği gibi bir kaçı ya da büyük bölümü de ortaya çıkabilir. Komplikasyon ortaya çıkma risklerinin tüm ameliyatlarda geçerli olduğunu unutmamalısınız. Bu riskler sadece Ankara rinoplasti ameliyatlarına özel komplikasyonlar değildir. Rinoplasti ameliyatlarında ortaya çıkabilecek riskleri ise şu şekilde özetleyebiliriz:

Burun Estetiğinin Komplikasyonları;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Şekli Bozulması
  • Solunum Sıkıntısı
  • His Kaybı
  • Doku Kaybı
  1. Kanama; Elbette ameliyatın ardından hafif düzeyde bir kanama olması normal kabul edilir. Ancak kanamanın artması gibi bir riskten de söz etmek gerekiyor. Kanama 24 saat ila 48 saat boyunca sadece sızıntı şeklinde olmak kaydıyla devam edebilir. Bu konuda endişe edecek bir durum yok. Kanama zamanla sarı renge döner ve kendiliğinden durur. Ancak damlama şeklindeki kanamayı mutlaka ciddiye almak gerekir.
  2. Enfeksiyon; Her ameliyatta olduğu gibi burun estetiği ameliyatlarında da enfeksiyon riski mevcut. Enfeksiyon riskini minimum seviyeye çekmek için ameliyattan sonra ilaç kullanımı gerekiyor. Koruyucu ilaç kullanımının enfeksiyon riskini ciddi seviyede azalttığını belirtmek gerekir. Bununla birlikte hastanın hijyen koşullarına çok büyük önem göstermesi gerekiyor. Enfeksiyon riskinin ortaya çıkıp çıkmayacağı hastanın ev istirahatinde iken hijyene dikkat edip etmemesi ile de çok yakından ilgilidir. Bu konuda doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.
  3. Şekli Bozulması; Şekil bozulması sorunsuz bir biçimde gerçekleştirilen ameliyatlarda sadece alınan darbeye bağlı olarak ortaya çıkar. Rinoplasti ameliyatının ardından burun bölgesinin her türlü darbe riskinden korunması işte bu nedenle çok büyük önem taşıyor. Şayet yine de bu risk gerçekleşir ve şekil bozukluğu meydana gelirse bu durumda revizyon ameliyatı ile yeniden buruna istenen şeklin kazandırılması mümkün oluyor.
  4. Solunum Sıkıntısı; Sadece geçici bir süre solunumda zorlanma meydana gelebilir. Hava kanallarının tıkanması gibi durumlarda ortaya çıkabilen solunum sorunları durumunda ilaç kullanımı ya da sekonder işlem gerekebilir.
  5. His Kaybı; Son derece ender görülüyor olsa da ameliyatın ardından hafif düzeyde his kaybı meydana gelebileceğinden söz etmek lazım. Bunun nedeni doku ile birlikte ince sinir liflerinin de ameliyat esnasında kesiliyor olmasıdır. Aynı zamanda ilk günlerde geçici olarak da his kaybı meydana gelebilir ancak bu durum zamanla düzelir.
  6. Doku Kaybı; Genellikle ameliyattan sonra sigara içilmesinden kaynaklı olarak meydana gelebilen doku kaybı da riskler arasında yer alıyor. Bazı hastalarda dokuların bir bölümünün geç iyileşmesi nedeniyle de bir doku kaybı görünümü ortaya çıkabiliyor.

Rinoplasti İle İstediğim Burun Şekline Kavuşacak Mıyım?

Burun estetiği ameliyatlarında hastalarımıza önerimiz yüz şeklinde uygun bir burun görünümü oluyor. Bazen hastalar ellerinde bir fotoğraf ile gelebiliyor ve bu burun şeklini isteyebiliyor. Ancak hastanın yüz şekline hiç uygun olmayan bu burun elbette ameliyattan sonra yapay bir yüz görünümüne sebebiyet veriyor. Bu nedenle hastalarımıza önerimiz doğal ve yüz şekillerine uygun bir burun şeklini istemeleridir. Elbette hastaların istediği burun şekli rinoplasti ameliyatı ile yüze kazandırılabilir. Sadece çok ender durumlarda hastanın istediği burun şeklinin yapılması mümkün olmuyor. Bu durum genellikle yaralanma gibi sıkıntıların ardından burun estetiği ameliyatına ihtiyaç duyulması halinde yaşanır.

Burun Kemiğindeki Çıkıntıdan Kurtulabilir Miyim?

Rinoplasti ameliyatlarında artık çok yeni teknikler de uygulanıyor. Hem hekim hem de hasta açısından ameliyat ve sonrasının daha konforlu yaşandığı bu yeni teknikler sayesinde burun bölgesinin yüksekliğine ve şekline bir müdahalede bulunmadan sadece burun çıkıntısının giderilmedi mümkün hale geldi. Hatta özellikle ülkemizde burun çıkıntısını yok etmek için gerçekleştirilen ameliyatlar en sık yapılan rinoplasti ameliyatlarının başında geliyor. Eski dönemlerde bu çıkıntıyı yok etmek için maalesef burun kemiğinin kırılması gerekiyordu. Ancak günümüzde burun kemiğinin kırılmasına gerek kalmadan törpülenerek bu çıkıntı görünümünü yok etmek mümkün! Bu sayede hastanın çok daha düzgün bir burun görünümüne sahip olması da mümkün hale gelmiş durumda!

Rinoplastide Burun Dolgusu Nerede Yapılıyor?

Hastaya istediği burun şeklini kazandırmak için kimi durumlarda burun dolgusu yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Burun dolgusu burun kökü olarak adlandırılan çukurun dolgun bir görünüm alması için yapılabildiği gibi burunun alt bölümünde yer alan çukurun doldurulması için de gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda burnun sırt kısmında yer alan eğri görünümü ortadan kaldırmak ve buruna daha düz bir görünüm kazandırmak amacıyla da uygulanabildiğini belirtelim. Kısacası hastanın burun şekline ve istenen burun şekline bağlı olarak gerek duyulan bölgelere dolgu uygulaması gerçekleştirilebiliyor.

Burun Estetiğinde Revizyona Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Burun estetiğinde revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulması için öncelikle daha önce yapılan estetik ameliyatın hatalı bir sonuç ortaya çıkarmış olması gerekiyor. Yanlış bir müdahale hastanın burnuna kazandırılan şeklin muntazam görünmesini engelleyebiliyor. Bu durumda ikinci bir estetik ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte bazı hastalar sonuçtan memnun kalmayabilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra hasta estetik ameliyatla kazandırılan burun şeklini beğenmeyebiliyor ya da çeşitli rahatsızlıklar yaşayabiliyor. Bu nedenle de revizyon ameliyatları gerçekleştirilebilir. Ancak elbette her burun estetiği ameliyatından sonra mutlaka revizyon ameliyatının gerektiği gibi bir bilgi doğru değil! Revizyon ameliyatları oldukça ender gerçekleştirilir.

Genel olarak revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulan durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • İstenen burun şeklinin ameliyatla elde edilememesi
  • Ameliyat sonrasında buruna darbe alma nedeniyle burun şeklinin bozulması
  • Ameliyat sonrası enfeksiyon nedeniyle burun şeklinde değişiklik olması
  • Doku iyileşmesinin olmaması nedeniyle burunda çöküntü meydana gelmesi
  • Hatalı estetik burun ameliyatları
  • Hastanın yeni burun şekline alışamaması ve psikolojik olarak rahatsızlık duyması

Burun Estetiğinden Sonra Burun Masajı Yapılmalı mı?

Burun estetiği ameliyatından sonra masaj işleminin asla gelişigüzel bir tercihle yapılmaması lazım. Doktorunuza danışmadan ya da doktorunuz önermediği sürece asla burun bölgesine ya da yüzün başka bir yerine masaj yapmayın. Çünkü doktor tarafından yapılan bazı müdahaleler masaj yapılması durumunda bir risk doğurabiliyor. Ancak kimi zaman da doktorunuz tarafından çok hafif düzeyde bir masaj yaparak ödemi dağıtmanız tavsiye edilebilir. Doktor tarafından tavsiye edilmesi halinde genellikle günde 2 defa ve süresi 2 dakikayı geçmeyecek şekilde, çok bastırmadan bir masaj uygulaması yapılabilir. Daha sık yapmanız ya da fazla bastırmanız ameliyat ile burun bölgesinde kazandırılan şeklin bozulmasına sebebiyet verebilir. Rinoplasti ameliyatından sonra masaj her hasta tarafından yapılması gereken bir işlem değildir. Doktorunuzun önermesi halinde yapmanız gerektiğinin altını çizmekte fayda var. Elbette size ameliyatın ardından kaç gün sonra masaj hareketi yapacağınız ve bunu kaç gün tekrarlayacağınız belirtilir. Aktarılan bu süreleri de ciddiye almanız gerekiyor.

Burun Estetiği Ameliyatı Ağrı Yapar mı?

Ameliyat esnasında anestezi uygulandığı için hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesi mümkün olmaz. Burun estetiği ameliyatından sonra elbette ağrı olur. Ancak ameliyatın hemen ardından çok güçlü ve uzun süre etkili ağrı kesici verildiği için hasta ağrı hissetmez. Zira ağrı ilk 24 saatte şiddetlidir ve ağrı kesici ilaç da bu süre boyunca etkisini gösterir. 24 saatin sonrasında da her gün düzenli olarak alınabilecek ağrı kesici ilaç hastaya verilir. Bu sayede iyileşme dönemini arı hissetmeden atlatabilir.

Rinoplastiden Sonra Morluk Olur mu?

Hafif düzeyde olmak kaydıyla göz çevresinde morarma meydana gelebilir. Ancak bu morluk sadece birkaç gün kalıcıdır. Birkaç gün sonrasında morluk derecesi hafiflemeye başlar ve kendiliğinden gider. Şişlik de yine geçici olarak meydana gelebilir. Birkaç gün sonrasında şişlik de kendiliğinden azalma eğilimindedir ve herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden ortadan kalkar.

Ameliyat sonrasında genellikle bir hafta ile 10 gün boyunca evde istirahat öneriliyor. Zira bu 10 günlük sürenin tamamlanmasının ardından zaten morluklar ve şişlikler yok denecek kadar az alıyor. Hatta pek çok hastada tamamen ortadan kalkmış oluyor. Morluk ve şişlikleri her hafta da aynı süre boyunca mevcudiyetini koruduğundan söz edemeyiz. Bazı hastalarda 4 ila 5 gün sonrasında bile morlukların tamamen ortadan kalktığını kimi zaman görebiliyoruz.

Burun Estetiği İle Burun Delikleri Eşitlenir mi?

Doğuştan ya da kaza gibi nedenlerle burun deliklerinin biri diğerinden daha küçük veya büyük olabiliyor. Bu durum da estetik ameliyat ile ortadan kaldırılabilir. Ancak burun deliklerinin tamamen eşitlenmesi mümkün olmaz. Minimal olmak kaydıyla eşit olmayacak şekilde bir ameliyat gerçekleştirilebilir. Zira doğuştan da insanların burun delikleri eşit değildir. Sadece gözle görünmeyecek kadar küçük bir fark olur ve estetik ameliyatla da bu görünüm kolaylıkla elde edilebilir.

Ankara burun estetiği ameliyatlarının son derece başarılı bir şekilde uygulandığı kentlerin başında geliyor. Daha güzel bir buruna sahip olmak için mutlaka şehir değiştirmeniz gerekmez. Ameliyatın ardından kendi evinizde dinlenerek iyleşme sürecini tamamlama konforundan ödün vermenize hiç gerek yok! Ankara rinoplasti ameliyatı için bizi arayarak hemen randevunuzu alın! Bu sayede hayal ettiğiniz burun görünümüne kavuşmanız için ilk ve en önemli adımı atmış olacaksınız.

Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün Müdür?

Burun estetiği çok sık konuşulan ve birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Birçoğumuz burnumuzdan pek memnun olmasak da burun ameliyatı konusunda çekimser olabiliyoruz.

Yani hem güzel bir buruna sahip olmak istiyoruz hem de ameliyat olmak istemiyoruz. Günümüzde kullanılan birçok teknik ile artık ameliyat olmadan burnunuzu şekillendirebilmek mümkün. Bu, birçok kişiye imkansız gelse de buruna enjekte edilen dolgu maddeleri ile artık burun estetikleri ameliyatsız bir şekilde olabilmektedir.

Dolgunun amacı boşlukları doldurabilmektir. Tabi ki her burun yapısında bu dolgu maddeleri kullanılamıyor ancak küçük burunların hacim kazanması gibi bir işlem söz konusun ise bu durumda ameliyatsız bir şekilde bu tarz dolgu maddeleri kullanılarak hacim kazandırılabilir.

Sinüzit Hastası Olanlar Burun Estetiği Ameliyatı Olabilir mi?

Sinüzit burun ve başın ön kısmında bulunan kanallarda doluluk olmasıdır. Dolu olmasının sonucunda baş ağrısı olmak üzere bazı sorunların oluşmasına neden olabilir. Sinüzit nedeniyle yaşanan bu sorunlara sahip olan hastalar burun estetiği olurken herhangi bir engelle karşı karşıya kalıp kalmayacaklarını merak ederler.

Hastaların bu durumda ameliyat olmasını engelleyen bir durum yoktur. Ameliyattan sonra ek herhangi bir semptom veya rahatsızlık hissi meydana gelmez. Aksine sinüzüte neden olan durumun ortadan kaldırılması sağlanabilir. Doktorunuz ile ameliyat öncesinde bilgi paylaşımında bulunmak durumun daha da kolay sonuçlanmasına neden olur. Bu sayede sinüzit etkilerinden kurtulmanız veya ağrılarınızı azaltmanız da sağlanmış olacağından katkısı bile olabilir.

Burun Estetiğinde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Gün geçtikçe estetik ameliyatları konusun popülaritesi artmaktadır. Bu estetik ameliyatlar içinde de en çok dile gelen Burun Estetiği, yüz güzelliğini büyük ölçüde etkileyen burunun düzeltilmesi işlemidir. Doğuştan genetik yolu ile şekli belirlenen burunun, sonradan kırılıp yanlış tedavi edilmesi ile de şekli değişebilir. Burun kırıkları ve isteyen burun şeklini düzelten burun estetiği ameliyatının herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Fakat burun estetiği yaklaşık 3 saat süren bir ameliyat olduğu için, 18 yaşının altında ki insanlar burun estetiği yaptırmak için ebeveyn imzasına ihtiyaç duyarlar. Ayrıca doktorlar burun estetiği yapmadan önce burnun gelişimini tamamlaması konusunda ısrarcı olabilirler bu durum karşısında burun gelişimini tam tamamlaması için bireyin en az 16 yaşında olması gerekmektedir.

Burun Estetiği Öncesi Hazırlıklar

Burun estetiği son yıllarda daha da popüler bir hale gelmiştir, çünkü burnun düzgün görünmesi dış görünüşü tamamen değiştirmektedir.

Bu yüzden, burnundan rahatsız olan kişiler daha dik veya kemiksiz görünmesi için ameliyat olur, ameliyat öncesinde ise bazı hazırlıklar yapılmalıdır. 1 gün önce yüz anti bakteriyel sabunla yıkanmalıdır, tırnaklarda oje ve cila kalmamalıdır, rahat bir uyku uyunmalıdır, gece yarısından sonra yemek yenmemeli ve su içilmemelidir, ameliyat sonrasında giymek için yanına rahat kıyafetler alınmalıdır.

Ameliyat günü ise yine bir şeyler yiyip içilmemelidir, makyaj kesinlikle yapılmamalıdır, dudağa hafif bir renklendirici bile sürülmemelidir, peruk, kaynak gibi saç aksesuarları ve takılar çıkartılmalıdır, birkaç gün öncesinden de tuz miktarı azaltılmalıdır.

İdeal Burun Estetiğinin Özellikleri

Yüzün en önemli unsurlarından bir tanesi burundur. Yüzün daha estetik bir görünüme kavuşması için büyük öneme sahiptir. Bazı solunum problemleri veya görüntü bozuklukları nedeniyle burun estetikleri yapılabilmektedir.

Bu estetikler güvenilir bir uzman tarafından yaptırılmalıdır. İdeal bir burun için bazı özellikler mevcuttur. Burun yüzün şekline uygun bir biçimde şekillendirilmeli ve ona uygun planlanmalıdır. Buruna yan taraftan bakıldığında düz ve kavis olmayan bir görünümde olmalıdır. Burun ucu genellikle yüz biçimine uygun olarak kaldırılmalıdır.

Burun ucunun genel açısının 104 ve 108 derecelerde veya bu derecelerin aralarında olması gerektiği bilinmektedir. İdeal bir burunun en önemli özelliklerinden biri ise doğal bir görünüm oluşturmasıdır. Yapay bir görünüm oluşturmamalıdır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Bakım

Burun estetiği belki de en çok tercih edilen estetik operasyonudur. Burun estetiği hem şekil açısından hem de sağlıklı nefes alma açısından tercih edilebilir. Yüzünüze yakışan bir burun için iyi düşünmelisiniz ve mutlaka doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz. Estetik ameliyatı sonrasında burnunuzun içinde silikonlar olacak. Üzerinde ise çeşitli bandajlar ve koruyucular olacak. Burnunuza asla sert darbe getirmemelisiniz.

Bunun haricinde doktorunuz size deniz suyu spreyi ve temizleyici kremle temizlemenizi söyleyecektir. Burun kanamaları olacağından burnunuzu deniz suyu ve pamuklu kulak çubuğuyla düzenli olarak temizlemelisiniz. Ağrınız olursa hafif ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Bandajlarınız çıkana kadar duş almamalısınız ve yüzünüzü yıkamamalısınız. Eğer duş alacaksınız asla bandajlarınızı ıslatmamalısınız veya bir yakınınızdan yardım almalısınız.

Estetiksiz Burun Düzeltme Mümkün mü?

Birçok kişi güzellik uğruna bir çok ameliyat yaptırmak isteyerek, bıçak altına yatmaktadır. Bu işlemlerden en gözde olan ise burun estetik ameliyatıdır. Genellikle eski dönemlerde sağlık problemi nedeniyle yapılan ameliyatlar, son senelerde güzelleşmek ve daha estetik bir görüntü için de yapılmaktadır. Bu işlemler sadece ameliyat ile değil, doğal şekilde de yapılabilmektedir.

Ameliyatsız Nasıl Burun Düzeltilir?

Güzelleşmek uğruna ameliyat olmayı göze alamayan fakat burun görüntülerinden de rahatsız olan birçok kişi, ameliyat olmadan dolgu yöntemi kullanarak burun düzeltme işlemi yaptırabilir. Bu işlemde burunun düzeltilmek istenen kısımlarına sıvı ile dolgu yapılarak ameliyatsız bir şekilde istenen şekil elde edilmektedir. Bu işlem uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.

Ankara burun estetiği fiyatları ile iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Ankara Burun Estetiği Sıkça Sorulan Sorular

Rinoplasti burundaki şekil bozukluklarını düzeltmek ve kişinin yüzüne estetik açıdan çok daha uygun bir burun şekli kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen estetik ameliyatlardır.

Rinoplasti ameliyatlarının yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.

Ameliyatta burun bölgesine nasıl bir şekil kazandırılacağı ve burun bölgesinin hangi dokularına müdahale edileceği gibi çeşitli bilgilere bağlı olarak ameliyat süresi de değişiyor.

Artık yeni teknikler kullanılarak gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatının ardından iyileşme sürecinin çok daha kısa ve konforlu olduğunu belirtebiliriz.

İdeal burun olarak sadece tek bir burun şeklinden söz etmek elbette son derece yaratıcı olur.

Burun estetiği ameliyatında 2 farklı teknik kullanılıyor.

1980’li yıllarda italya’da geliştirilen piezzo tekniği doku seçme özelliği sayesinde kemiklerin çevresindeki dokulara herhangi bir zarar vermeden istenen dokuya müdahale edilmesini sağlayan bir estetik tekniğidir.

Burun deliklerinin küçültülmesi ya da burun ucuna kalkık bir görünüm kazandırılması gibi amaçlarla burun ucu estetiği gerçekleştirilebiliyor.

Lazer teknolojisi artık estetik ameliyatlarda da kullanılmaya başlandı.

Burun estetiğinde fiyatlar merak edilen konular arasında yer alıyor. Ancak net bir fiyattan söz etmek yanıltıcı olabilir.

Öncelikle kişinin nefes alma ile ilgili sorunlar yaşaması ve bu sorunun burun şeklinden kaynaklanması durumundan kesinlikle burun estetiği ameliyatı olmalıdır.

Erkekler için uygulanan burun estetiği ameliyatları ile kadınlar için uygulanan burun estetiği ameliyatları arasında çok ciddi bir fark yoktur.

Burun estetiği son derece önemli olan estetik ameliyatlardan biridir ve doktor seçiminin de son derece dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.

Tüm ameliyatların ardından hafif düzeyde ağrı olması son derece normal bir durumdur.

Burun estetiği ameliyatlarının ardından burun ucunun düşmesi son derece ender görülen durumlardan biridir.

Bu sorunun yanıtı kesinlikle doktorunuz tarafından verilmelidir.

Ameliyatın ardından tamponların çıkarılması hastaya ciddi bir rahatsızlık verebilecek durumlar arasında değildir.

Burun estetiği ameliyatından sonra bazı hususlara dikkat etmeniz sıkıntısız bir iyileşme süreci geçirmeniz için büyük önem taşıyor.

Tüm cerrahi operasyonlar kendi içerisinde bir risk barındırır.

Eğer bir sağlık sorunu nedeniyle burun estetiği ameliyatı olmanız gerekiyorsa sigortanız ameliyat ücretini karşılıyor.

Şayet nefes almanızda problem yaşamanıza neden olan burun etlerinin idealden daha büyük bir boyutta olmasıysa burun estetiği ameliyatı ile birlikte burun etlerinin küçültülmesi de mümkün olabilir.

En çok merak edilen konulardan biri de ameliyattan sonra kalacak olan dikiş izleridir.

Burun ameliyatından sonra burnun sürekli aktığı ya da akıntının çok daha fazla olduğu gibi bir durum söz konusu değildir. Akıntı sadece ameliyattan kaynaklıdır ve kısa bir süre sonrasında kendiliğinden ortadan kalkar.

Sigara içmek her türlü ameliyatın ardından iyileşme sürecini yavaşlatan ve zorlaştıran bir unsurdur.

Ameliyattan uyandıktan sonra vücudumuzda hala anestezi ilaçlarının etkisi devam ediyor olabilir.

Burun estetiği ameliyatlarında kimi zaman 1 ila 2 günlük klinik istirahat gerekebiliyor.

Sadece ameliyatın gerçekleştirildiği gün uygulanan genel anestezi nedeniyle kendinizi çok iyi hissetmeyebilirsiniz ve dolayısıyla yanınızda bir tanıdığınızın bulunmasında fayda olacaktır.

Estetik ameliyatlarda artık vücutta kendiliğinden eriyen dikiş uygulamaları tercih ediliyor.

Ameliyatın üzerinden bir hafta geçtikten sonra kesinlikle kontrole gitmeniz gerekiyor.

Hastalığın en çok merak ettiği unsurlardan biri de burun estetiği ameliyatından sonra ne zaman rahat bir şekilde nefes alınabileceği oluyor.

Burun estetiği ameliyatından 1 hafta sonrasında, çok uzun sürmemesi kaydıyla yürüyüş yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Estetik ameliyatları plastik cerrahlar yapmalıdır. Çünkü estetik ameliyatlar bambaşka bir branşta değerlendirilir ve bu alanda farklı bir eğitim sunulur.

Şayet nefes alma ilgili çeşitli sorunlar yaşıyorsanız ve burun şeklinizden kaynaklıysa ameliyat olmanızı tavsiye ederiz.

Ameliyatın ardından yüzün çeşitli bölgelerinde morluk ve şişlik oluşması son derece normaldir.

Burun estetiği ameliyatı ile sinüzit ameliyatının aynı anda yapılması pek önerilmiyor.

Burun estetiği ameliyatı olmanızın ardından bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir.

Burun estetiği ameliyatları açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti gibi iki farklı teknikle yapılabiliyor.

Burun estetiği fiyatı pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik gösterdiği için fiyat konusunda net bir rakam veremiyoruz.

Burun bölgesine nasıl bir şekil kazandırılmış olursa olsun, burnun en son şeklini alması için 1 yıl beklemek gerekir.

To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?