Göz kapaklarında sarkma ve düşüklük, doğumda veya yaşlılıkta görülebilir. Göz kapağı düşüklüğü probleminin en yaygın nedenleri; yaşa bağlı üst göz kapağı kas güçsüzlüğü, göz travması, geçirilmiş göz ameliyatı, kas hastalıkları (miyokondromiyopati gibi) ve doğuştan az gelişmiş göz kapağı kaslarıdır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?
Pitoz olarak da adlandırılan düşük göz kapakları, göz kapaklarının gözün bir kısmını kaplamak için gereken yükseklikten daha düşük olması ve sarkması anlamına gelir. Altta yatan sorunun büyüklüğüne ve kasların etkilenme boyutuna göre hafif bir şaşılık meydana getirebilir ya da göz bebeğini tamamen kapatabilecek bir boyuta ulaşabilir. Hastalık her yaşta insanda görülebilmesine rağmen doğuştan gelişebilir. Görme sorunlarıyla beraber estetik açıdan farklılıklara yola açar. Buna göre göz kapağı düşüklüğü, hastaların psikolojisini de olumsuz etkiliyor.
Göz Kapağı Düşüklüğü Komplikasyonları
Çok ilerlemiş vakalarda özellikle gözün görme eksenini bloke ediyorsa erken tedavi verilmelidir. Tedavi gecikirse, göz tembelliğine yol açar. Göz kapağı düşüklüğü tedavi edilmeze ileri boyuta taşınabilir ve tedavi edilemez boyuta ulaşabilir.
- Göz tembelliği
- Şaşılık
- İlerleyen pitoz
- Göz yaşarması
- Görüş kaybı
Göz kapağı düşüklüğü ilerlerse, göz kapağı kasları olması gereken yerden ayrılır. Bu durumda görüş bozuklukları meydana gelebilir. Göz kapağı düşüklüğü ayrıca göz yaşının farklı yönlere akmasına ve gözlerin devamlı rahatsız hissetmesine yol açar.
Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Göz kapağı düşüklüğü sadece uzmanlar tarafından gerçekleştirilen cerrahi işlemlerle kontrol altına alınabilir. Muayenede kullanılan tanı yöntemi cerrahi tedavi seçiminde son derece önemlidir. Sarkan göz kapağı yanlış tedavi edilirse tatmin edici sonuçlar alınamaz, bu nedenle cerrahi tedavi süreci ve tedavi sonrası süreç özellikle önemlidir. En önemli tanı yöntemi, göz kapaklarını kaldıran kasların yoğunluğunu öğrenmektir. Bu öğrenildiğinde hastalığın boyutu belli olur ve tedavi bu yönde ilerler.
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı
Pitoz ameliyatında, pitozun nedeni sinir hasarından kaynaklanıyorsa, levator palpebral kasının tendonu genellikle katlanır veya kısaltılır. Göz açıklığını sağlamak için kas kısaltılır. Bu tedavi yöntemi, sinir hasarının neden olduğu konjenital pitozis tedavisidir. Yaşlanmaya bağlı gelişen göz kapak düşüklüğü için kas fazlalığı ve yağ dokusundaki çıkıntılar üzerinde ameliyat yapılması gerekecektir.
Göz Kapağı Yüksekliği Ayarlama
Göz kapağı düşüklüğü ile ilgili en önemli şeylerden biri göz kapaklarının yüksekliğini ayarlamaktır. Kapak yüksekliği aşağı yukarı ayarlanırsa istediğiniz sonucu alamazsınız. Yetersiz veya aşırı düzeltme yeniden ayarlanmalıdır. Özellikle alın askı ameliyatı için göz kapağının aşırı düzeltilmesi yeterli elastikiyet sağlamaz ve kapatıldığında problemler ortaya çıkabilir.
Göz kapakları iyi kapatılamadığı için şeffaf kornea tabakamız için çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için operasyon sırasında göz kapaklarının yüksekliği ayarlanmalı ve operasyon sonrasında koruyucu ilaçlar verilmelidir. Bunlar sağlanmazsa tedavi sonrasında da komplikasyonlar ortaya çıkar.