Son Güncellenme Tarihi: 04.01.2023
İçindekiler

Erkeklerde olan meme büyüme şikayeti genelde tedavi gerektirmemektedir ve kendi kendine geçmektedir. Bu durum tıbbi bir durumdan kaynaklıysa eğer, erkeklerde meme büyüme sorununun giderilmesi için bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir. Jinekomasti hastalığının ilaçlarla tedavisi mümkün olmaktadır. Ancak ilaçlarla tedavi edilemeyecek bir noktaya gelindiyse ameliyat olunması gerekmektedir.

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde artmış olan meme bezi dokusu nedeni ile oluşan meme büyümesine jinekomasti denilmektedir. Jinekomasti çocuklukta, ergenlik döneminde ya da daha ileriki yaşlarda meydana gelebilmektedir ve bu normal bir değişiklik olarak da görülebilmektedir. Erkekler hormonal değişiklikleri ile alakalı olarak ya da kullanmış oldukları ilaçların yan etkileri sebebiyle jinekomasti olabilmektedirler. Jinekomasti tek bir tane memede olabileceği gibi her iki memede de görülebilmektedir. Bazı durumlarda da aşırı kilo sorunu ve vücutta bulunan fazla yağ sebebi meme dokusunda büyümeye neden olabilmektedir. Bu duruma ise psödojinekomasti denilmektedir. Jinekomasti vakalarının birçoğu tedavi gerektirmemektedir.

Jinekomasti Belirtileri

Belirtecek olduğumuz Jinekomasti semptomları sizde varsa eğer durumunuzun nedeninin belirlenebilmesi için en kısa sürede bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti belirtileri şunlardır:

  • Şişmiş göğüsler
  • Göğüste akıntı
  • Göğüslerde oluşan hassasiyet

Jinekomasti Sebepleri Nedir?

Genel olarak testosteron hormonundaki azalma sebebi ile östrojen hormonundaki artış birçok erkekte göğüs büyümesine neden olmaktadır. Bu hormonel dalgalanmalar yaşamınızın farklı bölümlerinde normal olabilmektedir. Küçük bebekleri, ergenliğe girmiş olan çocukları ve yaşlı erkekleri etkileyebilmektedir.

Jinekomasti rahatsızlığının sebepleri şunlardır:

  • Andropoz: Andropoz erkeklerin hayatının belirli bir evresinde gerçekleşmektedir, kadınlarda olan menopoz dönemi gibi bir olaydır. Andropoz sırasında testosteron üretimi birkaç sene içerisinde azalacaktır. Genelde orta yaşlardaki erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Bu hormonel dengesizlik meme büyümesine, uykusuzluğa ve saç dökülmesine neden olabilmektedir.
  • Ergenlik: Erkeklerin vücutları genel olarak erkek cinsiyet hormonları üretimi yapıyor olsa da, aynı zamanda kadınlarda bulunan östrojen hormonunu da üretmektedirler. Hatta erkekler ergenlik dönemine girerken vücutları, androjenlerden daha çok östrojen hormonu üretir. Bu da jinekomasti sorunu ile sonuçlanabilmektedir. Söz konusu olan bu durum genellikle geçicidir ve hormon seviyeleri düzelmeye başlayınca ortadan kaybolacaktır.
  • Anne sütü: Erkek bebekler anne sütünü içerken jinekomasti hormonunu geliştirebilirler. Anne sütünde östrojen hormonu bulunmaktadır, bu sebeple bebeklerin östrojen seviyelerinde hafif de olsa bir artış olabilmektedir.

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

Jinekomasti nasıl teşhis edilir sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Göğüslerde oluşan şişliğin nedenini öğrenebilmek için, doktorunuz ailenizin ve sizin tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Ayriyeten doktorunuz cinsel organınızı ve göğüslerinizi fiziksel olarak muayene etmek isteyebilir. Jinekomastide memenin çapı 0,5 cm den fazla olmaktadır. Durumunuzun nedeni belirlenemediyse eğer, doktorunuz sizden kan testleri ve meme dokunuzu görüntülemek için mamogram veya ultrason isteyebilir. Bazı meme büyümesi durumlarında doktorlar tomografi, röntgen ve biyopsi gibi başka testler de isteyebilmektedir.

Doç. Dr. Serdar Yüce
Yazar
Doç. Dr. Serdar Yüce
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
To Top
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?