Liposuction yağ aldırma olarak da bilinen bir operasyondur. Yağ aldırma yöntemi daha çok vücuda şekil vermek amacıyla uygulanır. Obez kişilerde kilo verme yöntemi olarak uygulanmaz. Vücudun bazı yerlerinden kesiler açılır ve vakumlu bir alet ile fazla yağ çekilir. İşlem hem genel anestezi hem de lokal anestezi altında yapılabilir. Son zamanlarda estetik cerrahi de önemli bir yere sahip olan liposuction kimler tarafından yaptırılabilir? Operasyon için hasta iyi değerlendirilmeli ve hastanın beklentileri dikkate alınmalıdır.
Liposuction Nasıl Yapılır?
Liposuction için hangi bölgelerden yağ alınacaksa ona göre küçük kesiler açılır. Özel kanül ve özel enjektörler ile bu kesilerden girilir ve vakumla fazla yağlar alınır. İşlem bölgenin genişliğine göre 1-5 saat arasında sürer. Tüm vücuda uygulanacaksa mutlaka genel anestezi tercih edilir. Kanüllerin ucunda anestezik madde olduğu için hasta ağrı duymaz. Kanüller ileri geri hareket ettirilerek fazla olan yağlar vakumla çekilir. Yağ aldırma işleminin en büyük komplikasyonu yağ embolisidir. Bu nedenle işlem mutlaka uzman hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Emboli riski ameliyattan sonra hasta hemen yürütülerek yarı yarıya düşürülür.
Hangi Bölgelere Uygulanır?
Kadınlarda bel, kalça, basen, bacak ve kollar için tercih edilirken erkeklerde daha çok göbek çevresi için uygulanır. İşlemin uygulandığı bölgede selülit varsa selülitler de gider. Ayrıca lipom dediğimiz yağ bezeleri de liposuction ile tedavi edilir. İşlem sonrasında deride sarkma olursa deri germe işlemi uygulanabilir.
Liposuction Kimlere Uygulanmaz?
Liposuction kilo verme yöntemi değildir. Obez kişilere, hamilelere, kronik hastalığı olanlara, dolaşım sistemi hastalığı olanlara uygulanmaz. Ayrıca çok kilo vermekten dolayı deri tonüsü bozulmuş ve ileri derecede deride sarkma sorunu olan kişilere yapılmaz. Operasyon öncesi hasta çok iyi değerlendirilmeli ve vücut şekli ortaya çıkarılmalıdır. Şeker hastalarında yara iyileşmesi geç olduğu için çok tavsiye edilmez. Kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde diğer branşların konsültasyonu doğrultusunda uygulanır. Genel anestezi alamayan kişilerde işlem küçük bölgelere lokal anestezi ile uygulanır. Ağrılı bir işlem değildir. Ameliyat sonrasına bazı belli kurallara uyularak çok iyi sonuçlar alınabilir.
Ameliyat Sonrasında Nelere Dikkat Edilir?
Ameliyat süresi en fazla 5 saat kadardır. Ameliyattan sonra hastalar 5 saat kadar gözlem altında tutulur. Aynı gün taburcu edilebilir. Ameliyat yerinde morlukal oluşabilir, oluşan morluklar 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Korse giyilmesi çok önemlidir. Korse yaklaşık 6 hafta kadar giyilir. Ameliyattan sonra giydirilen korse ilk bir hafta hiç çıkarılmaz. Korse giydirilmesindeki amaç kanamanın önlenmesi ve vücudun daha çabuk şekil alabilmesini sağlamaktır. İşlemden sonra masaj ve ozon sauna düzenli olarak yapılır. Masaj ve ozon sauna işlemleri kan dolaşımını attırdığı için hastanın daha çabuk iyileşmesini sağlar ve hastanın vücudu daha çabuk şekil alır.
Liposuction Ücretleri
Ameliyatı yapan hekim ve hastaneye göre ameliyat ücreti değişir. Yağ aldırma estetik bir operasyon olduğu için ameliyat ücreti sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmez. Özel ameliyat olarak geçtiği için ücretli olarak yapılır. Tam donanımlı hastanelerde yapılması komplikasyonlara müdahale etmek açısından çok önemlidir. Ameliyatı yapacak hekim çok iyi seçilmeli ve şimdiye kadar yaptığı ameliyat referansları değerlendirilmelidir.