Büyük, yaygın ve kadın memesi gibi görünüme sahip olan erkek memesine ülkemizde ‘jinekomasti’ denilmektedir.
Kadın memesi olan erkeklerin çoğunda gerçek anlamda meme olamayabiliyor. Yani Jinekomasti yoktur. Bu durumun adı bazı tip hastalarda bulunan yalancı jinekomastidir. İkisin arasındaki farkı ayırt edebilmek son derece önemlidir.
Yalancı jinekomasti hastalarında duruma göre seçenekler değişebilmekle beraber hastanın seçimi ve sağlığının elverişine göre değişebilmektedir.
- Ameliyatsız yöntem ile tedavi olmak isteyenler, diyet programına alınır. Diyet ve egzersiz ile meme çevresinde oluşan yağ tabakasının küçülmesini, hatta yok olmasını bile sağlayabilmektedir. Dolayısıyla kilo veren hastalar, meme etrafında kilo kaybıyla beraber memede küçülme gözle görülebilir.
- Diyet ile birlikte spor yapmayı tercih edenler ya da uzman tavsiyesi ile gerekli şartlara uyan hastalar da daha hızlı sonuç alınabilme olanağı vardır.
- Spor, vücudun ve meme bölgesinin sıkılaşmasını sağlayacak ve görünümdeki düzelmeler ile hastanın da içi rahatlayacaktır.
- Ameliyat ile çözüm aramak isteyenler, diyet ve spor ile uğraşamam, yapamam diyenler, bu seçeneği tercih edebilmektedir. Çünkü ameliyat sonucunda kesin ve kalıcı çözüme kavuşmak mümkün olabilmektedir.
- Yalancı jinekomasti de meme çevresinde birikmiş olan yağ tabakaları, liposuction denilen (yağ alma) cerrahi bir işlemle yapılabilmektedir. Ayrıca bu işlem ile hasta daha estetikli bir görünüme kavuşacağı için olumlu yönde psikolojik olarak kendini mutlu hissedecektir.
- Gerek diyet gerek ise spor ya da cerrahi işlemle alınan yağ tabakaları sonrasında deride meydana gelebilecek sarkmalar olabilir. Oluşabilecek bu sarkmaların da tabi ki tedavisi var. Yine cerrahi bir işlemle fazla olan deri müdahale ile alınır ve gergin bir meme yapısı oluşturulur. Bu işlem sonrasında kahverengi kısım büyük kalabiliyor, onun için de müdahale yapılarak çapı küçültülecek şekilde kontur yapılır. Memenin asimetrisi eşitlenir.
Görüldüğü üzere yalancı jinekomasti hastalığının ameliyatla ya da ameliyatsız olarak tedavisi yapılabilmektedir. Endişelenmenize gerek kalmadan böyle bir durumunuz var ise sağlık kuruluşuna giderek tedavinizi yaptırabilirsiniz.
Yalancı Jinekomastinin Yanında Gerçek Jinekomasti Nedir?
Erkeklerin meme yapısında süt bezi denilen glandüler doku dediğimiz liftli yağ dokusu yani sert bir yağ dokusu vardır. Glandüler dokunun şişmesi halinde diyet ve spor işe yaramayabiliyor. Zayıf erkeklerin bile memelerinde büyüme görülebilmekte ve bu durum tamamıyla hormonaldir. Bazı kullanılan ilaçlar, alkol ve uyuşturucu alımı gibi hormonları etkileyebilecek maddeler süt bezelerinin şişmesini sağlayabilmektedir. Hiçbiri olmasa da genetik bir rahatsızlıktan da bu durum ortaya çıkabilmektedir.